Rüzgar Sörfü Nedir ?
Rüzgar sörfünde, yelken sörf tahtasına takılı bir durumdadır. Bu yelkenin 3 ana bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler, yelken direği, tutma çatalı ve de yelkendir. Sörf tahtası, bu sporu yapabilmek için ana öge konumundadır. Bu nedenle, sörf tahtasının fiziksel özellikleri ve de yapısı büyük bir önem taşımaktadır. Öyle ki, bu tahtaların polietilen ya da polyesterden yapılması gereklidir. Bu maddelerin ortak özelliği ise, sert bir yapıya sahip olmalarıdır. Aynı zamanda bu tahtanın hafif olması gereklidir. Bunun amacı ise, suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak tahtanın batmamasını önlemektir. Sörf tahtalarının içerisi, bu amaçla plastik bir köpükle doldurulmaktadır.
Bu işlemlerin ardından, sörf tahtası hem güçlü hem de hafif bir hale getirilir. Rüzgar sörfünde dengede kalabilmek temel kuraldır. Bu nedenle, sörf tahtasının ön yüzü sporcunun ayağının kaymaması için pürüzlü bir yapıda olmalıdır. Arka yüzü ise, suda rahat gidebilmesi için tamamen pürüzsüz bir yapıya sahip olmalıdır. Sörf tahtasının alt bölgesinin ortasında, bir yarık bulunur. Bu yarığa, denge kanatçığı takılmaktadır. Tahtanın arka kısmında ise, sörf tahtasına yön verme amacıyla kullanılan dümen kanatçığı bulunur. Yine sörf tahtasının üst bölgesinde, yelken direğinin girmiş olduğu bir bölüm bulunur. Yelken direği, yapı itibariyle esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de, yelken direkleri alüminyum ya da camyününden yapılmaktadır. Yelken direğinin içerisine su girmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, yelkenin uç kısmı kapalıdır. Rüzgar sörfünde kullanılmakta olan yelkenlerin büyüklüğü 5 ile 6 metre arasında değişmektedir. Bu yelkenler, sert polyesterden yapılır. Neme ve de güneş ışığına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Yelkenlerin tutma çatalı alüminyumdan üretilmiştir. Aynı zamanda bu çatalın kaygan olmaması amacıyla tutma çatalı, kauçuk ile kaplanmıştır. Çatalda iki kıvrık çubuk bulunmaktadır. Bu çubuklar, uçlarından yelkene tutturulmuş durumdadır.
Rüzgar sörfü öğrenmek isteyen kişiler, kesinlikle bir sörf okuluna gitmelidir. Tek başına bu sporu öğrenmek oldukça zor ve de zahmetlidir.
0 Yorum